15. januar 2015 - 3 comments

Bedste danske bogomslag 2014

Så er det tid til de bedste bogomslag fra 2014 (efter min ydmyge mening)! De er alle at finde på mit sideprojekt Dansk Bogdesign som fik tilføjet 56 omslag fra 2014. Jeg har valgt de 14 jeg synes var allerbedst. Mine favoritter fra 2013 kan du finde her. Se de bedste engelsk/amerikanske bogomslag fra 2014 på New York Times og The Casual Optimist.

De største danske forlag Gyldendal (3), Politiken (2), Rosinante/Samleren (2), Lindhardt og Ringhof (1) og People's Press (1) er alle repræsenteret, hvilket ikke er så underligt.

Det spændende er, at de små forlag er rigtig godt med. Ordenes by med to omslag, det relativt nye Jensen & Dalgaard har et, Madlandet i Vest er repræsenteret med sin første og eneste udgivelse som også er listens eneste fagbog. Som rosinen i pølseenden kommer Cobolt, med listens første tegneserie. De små forlag står altså for over en tredjedel af omslagene, hvilket er mere end godt klaret, hvis man sammenligner det med antal titler forlagene udgiver. Jeg har ikke udgivelsestallene fra de store forlag, men de udgiver nok hver især flere titler end de fire små forlag gør tilsammen.

Tal på designerne

Næsten alle bøgerne er designet af forskellige designere! Simon Lilholt og Alette Bertelsen er de eneste som har to omslag med. Henriette Mørk og Neel Dich Abrahamsen, som de to foregående også to erfarne bogdesignere, har hver ét med. Det skandinaviske islæt står den norske designer Øystein Vid­nes for, så følger designstudioerne WAITT og Iron Flag Studio (som ikke er kendt for bogdesign) og en (jubel!) ikke-københavner, Ella Skov. En enkelt fuldblods tegneserietegner, Lars Horneman, har omslaget til sin egen serie med. To af omslagene har et smukt foto som bærende idé: Designer Rasmus Brøndsted har sat typografi på Casper Sejersens smukke foto og Jensen & Dalgaard har brugt Andrew Sandersons foto til deres omslag. Den eneste jeg ikke kan finde noget særligt på er Ivan Micic som har listens første omslag. Hvem er du, Ivan, du er god!

Den dragende

Alt under månen handler om tre astrologer, og meget passende leder forsiden tanken hen på historiske tegninger af solsystemet. De douchede farver er meget gyldendalske (ligesom det traditionelle skriftvalg), men alene den atypiske komposition og dragende illustration giver omslaget en plads på listen.

alt-under-månen

Alt under månen af Harald Voetmann. Design: Ivan Micic. (Gyldendal).

Den historiske parafrase nr. 1

Den store mester foregår i 1918 og omslaget er en ret fin parafrase over plakater fra den tid. Skrifterne er lidt af et miskmask tidsmæssigt men det gør ikke så meget, fordi de rammer stilen. Omslaget er anderledes og iøjenfaldende og fortæller tydeligt, at det er en historisk roman om en tryllekunstner – og det er alt, hvad den behøver.

denstoremester

Den store mester af Christian Mørk. Design: Henriette Mørk (Politiken).

Den historiske parafrase nr. 2

Det jeg godt kan lide ved designparafraser er, at så designet inspireret af noget. Det er en befrielse, at se et omslag som ikke er et miskmask-collage af stockbilleder. Vi ses deroppe bruger en historisk illustration og skrifttyper der ligner noget fra den tid. Det fænger, at soldaten kigger fra højre mod venstre, mod læseretningen. Den lille detalje kan vække uro hos beskueren og passer godt sammen med titlen.

vi-ses-deroppe

Vi ses deroppe af Pierre Lemaitre. Design: Imperiet. (Lindhardt & Ringhof)

Den gøglede

Forsiden til Den utrolige historie om fakiren der sad fast i et IKEA skab understreger bogens humor, hvis ikke titlen allerede har gjort det. Farver, grafik og typografi minder om indisk visuel æstetik men også cirkus, gøgleri og taskenspillere, hvilket passer rigtig godt på bogens hovedperson.

fakiren

Den utrolige historie om fakiren der sad fast i et IKEA skab af Romain Puértolas. Design: Alette Bertelsen. (Rosinante)

Ungdomsbogen

Fordelene ved at være bænkevarmer er en fremragende bog og ikke kun for unge. Omslaget er ligeså fremragende. Farve, typografi og billede er alle velvalgte og veludførte.

fordelene-ved-at-være-bænkevarmer

Fordelene ved at være en bænkevarmer af Stephen Chbosky. Design: Iron Flag Studio. (Ordenes by).

Den sørgelige

En af de smukkeste omslag i 2014 er Der bor Hollywoodstjerner på vejen. Fotografiet er af Casper Sejersen og den underspillede typografi af Rasmus Brøndsted. De visne blomster, og det stillestående, centrerede layout, passer perfekt til Maria Gerhardts erindringer om sin sygdom.

hollywoodstjerne omslag.indd

Der bor Hollywoodstjerner på vejen af Maria Gerhardt. Design: Rasmus Brøndsted med foto af Casper Sejersen (People's Press).

Den minimalistiske

Der findes ikke noget mere minimalistisk end Helle Helles bogomslag. De er enkle og skrabede som hendes sprog og indpakning og indhold går derved op i en højere endhed. Det eneste, der antyder bogens handling, er aftrykket af et blad. Smukt.

hvis-det-er

Hvis det er af Helle Helle. Design: Neel Dich Abrahamsen. (Samleren).

Den gennemførte

Alette Bertelsen er en af de bedste bogomslagsdesignere i Danmark. Hendes omslag er altid langt over gennemsnittet og når hun er god, så er hun rigtig god. Lever er én af dem.

lever

Lever af David Wagner. Design: Alette Bertelsen. (Gyldendal)

Sexet typografi

Den endeløse sommer er designet af Øystein Vidnes, som ikke er dansker, men nordmand, så det er lidt snyd, at han er med på listen. Men det et fremragende omslag udgivet af et dansk forlag. Skriftttypen hedder Lust og er designet af Neil Summerour. Han ville tegne en skrift der var både sensuel og solid – dog først og fremmest sexet. Den er inspireret af klassiske skrifter som Scotch Modern, Didot, Caslon og Baskerville, men " ... pakket ind i en langebenet, braziliansk supermodels krop".

Og hvorfor så meget snak om skriften? Jo, ser I: Gyldendals omslag bruger altid de samme skrifttyper, altid de samme gamle travere. Lidt ligesom hvis man kun kunne se fjernsyn via TV2 – masse af genudsendelser af gode, gamle film, men ingen af de nye, lækre tv-serier. Så at Vidnes har brugt Lust på forsiden her, det får mig til at klappe i mine små hænder. Det er lidt ligesom at få adgang til HBO, når man har set genudsendelser af Beverly Hills 90210 i 10 år. Lust er skrifttypens svar på HBO.

madame-nielsen

Den endeløse sommer af Madame Nielsen. Design: Øystein Vidnes. (Gyldendal).

Digitalt klippe-klister

Det danske designstudio WAITT er et kærkomment nyt navn på listen over danske bogdesignere. Designet må være inspireret af amerikanske Peter Mendelsund, men fordi det er så gennemført og velfungerende, kommer det med på listen. Kontrasten mellem titlen og illustrationen er næsten humoristisk.

morgendagen

Morgendagens odds af Nathaniel Rich. Design: WAITT. (Ordenes by)

Den tegnede

Måske er jeg ikke helt objektiv, da det her er en af de bedste bøger jeg har læst i år og jeg kender også Lars Horneman. Når det så er sagt, er jeg helt pjattet med den forside. Farven minder mig om kold kaffe med for meget mælk i – ikke en farve der normalt ligger først for, når der skal vælges farver der kan sælge. Alligevel vil jeg holde på, at denne forside vil fange mange blik på en boghandlerhylde. Den svævende mands tilfredse smil, som står i kontrast til titlen (og så alligevel ikke) og de kendte københavnske bygninger formidler bogens historie så fint.

naar-jeg-ikke-er

Når jeg ikke er til stede af Lars Horneman. Design: Lars Horneman (Cobolt)

Den elegante

Roman i fire årstider fra det lille forlag Jensen & Dalgaard har en umanerlig fin og skrøbelig forside. Thumbs up for at lade sig inspirere af den faktiske tekst: »Kigger du efter og har du god tid, kan du være heldig at finde et blad med et perfekt tegnet kort over byen. Studerer du bladet under lup, vil du finde et kryds. Og hvis du følger kortets indikationer, vil du komme til et sted, hvor du aldrig har været før." «  

roman-fire-aarstider

Roman i fire årstider af Betina Birkjær. Design: Jensen & Dalgaard med foro af Andrew Sanderson. (Jensen & Dalgaard).

Krimien

Fremragende omslag især for en krimi. Det undgår stort set alle genrens overbrugte, visuelle klichéer og lader typografiens placering over kvindens mund spejle titlens indhold. Især det røde forlagsnavn, lagt over kvindens hals som et snit, er jeg vild med.

tavsekvinde

Den tavse kvinde af A.S.A. Harrison. Omslag: Simon Lilholt/Imperiet (Politiken).

Kogebogen

Vestjyske livretter er en samtalekogebog og den eneste ikke-skønlitterære bog på listen. Af den grund røg den næsten ud, men omslaget er bare så drøncharmerende. Bogen er designet af Ella Skov i samarbejde med Haukrogh Kommunikation og er fortællinger af kendte vestjyder krydret med opskrifter. Holstebros kommunikationskonsulent siger: "Jeg er sikker på, at selv københavnerne vil tage bogen op i hænderne og sige ”wow, de kan sgu godt i mørke Jylland"", og det har han helt ret i, det vil vi.

vestjyske-livretter

Vestjyske livretter – en samtale kogebog af Rikke Haukrogh. Design: Ella Skov. (Madlandet i vest).

29. april 2014 - No Comments!

Wes Andersons grafiske øje

Wes Anderson er noget for sig. Hans film adskiller sig fra stort set alt andet der kommer ud af Hollywood, med deres kombination af spøjse historier, slapstick-humor og især det visuelle.

De fleste af hans film har et nostalgisk look over sig. The Royal Tenenbaums er udpræget 70'er-nostalgi, Moonrise Kingdom er er en khaki-og-senneps-farvet hyldest til barndom og eventyr og nyest: The Grand Budapest Hotel som er en overdådig flødekage af det gamle østeuropas overlæssede stil blandet med østeuropæisk 60'er-tristesse-

Intet er overladt til tilfældighederne i Andersons film, hver enkelt frame er planlagt ned til mindste detalje. Udfra et design-synspunkt layouter han hver eneste shot, som var det et opslag i et magasin eller en illustreret bog. Som designer kan man lære en del om at layoute og fastholde en konsekvent visuel stil ved at se en Wes Anderson-film.

The Royal Tenenbaums

I The Royal Tenenbaums er der en del bøger og magasiner med. De er allesammen designet specielt til lejligheden.

Bogomslag fra The Royal Tenenbaums

Moonrise Kingdom

Moonrise Kingdom foregår på en fiktiv ø, hvor to børn løber hjemmefra, væk fra deres umulige forældre. Skrifttypen er tegnet specielt til filmen af Jessica Hische.

moonrise-kingdom1

Håndskrevne noter

Sam og Suzy skriver noter til hinanden. Både håndskrift og brevpapir passer til deres personlighed,

moonrise-kingdom7

De fiktive khaki scouts er vanvittig gennemførte. Lige fra uniformer og udstyr til indmeldelsekort og kortet nedenfor.

moonrise-kingdom9

The Grand Budapest Hotel

Hvis rekvisitterne i Andersons andre film er gennemtænkte, ved jeg næsten ikke, hvad man skal kalde dem i The Grand Budpest Hotel. Skilte, plakater, bøger, dokumenter, pengesedler, kort, pas, aviser – alt er nøje konstrueret af grafisk designer Annie Atkins. Den irske designer boede på en etage i det gamle stormagasin i Göhrliz som blev brugt som kulisse i 6 måneder. Atkins arbejdede sammen med productiondesigner Adam Stockhousen, som for nylig var nomineret for 12 Years a Slave.

The Grand Budapest Hotel har forresten den mest gennemførte Tumblr jeg længe har set. Den er lavet af Watson Design Group.

grand-budpest-hotel-annie-atkins7

Zubrowkas pengesedler er absurd store i forhold til moderne pengesedler. Muligvis var ældre, østeuropæiske pengesedler meget store? Jeg har ikke kunne google mig frem til det. Inspiration til pengesedler kan findes her.

grand-budpest-hotel-annie-atkins9

Den største inspiration til filmen er den amerikansk-tyske instryktør Ernst Lubitsch som lavede en hel del film i 1930'erne. Alle objekter i filmen er baseret på et rigtigt artefact fra den periode, men med et twist. Atkins fortæller for eksempel, at de kunne tage udgangspunkt i et dokument fra nazi-Tyskland, hvorpå Stockhousen ville sige: "... det er fint, men prøv så med pink".

grand-budpest-hotel-annie-atkins8

Et zubrowkask pas med et symbol på forsiden, der helt klart skal minde om Nazitysklands charmerende logo. Skrifttypen er lige i øjet: Meget typisk for 30'erne og art deco-stil men mere stram og med færre dekorationer end for eksempel franske art deco-skrifter var.

grand-budpest-hotel-annie-atkins14

Ifølge Atkins er noget af det særlige ved grafiske rekvisitter, at de skal bruges. De ender i hænderne på skuespillerne og skal holde til optagelser i sne og slud – og vigtigst af alt, skal de se brandgodt ud på kamera.

grand-budpest-hotel-annie-atkins11

Avisforsiden er med rigtig tekst og blev angiveligt lavet om adskillige gange, før Anderson var tilfreds med den.

grand-budpest-hotel-annie-atkins10grand-budpest-hotel-annie-atkins12

De mange noter og tilføjelser til testamentet.

grand-budpest-hotel-annie-atkins13

Den første grafiske rekvisit er forsiden af den bog, som Jude Laws karakter skriver.

grand budapest hotel

The Grand Budapest Hotel er en slags eventyr eller fabel (og en hel masse andre ting) men den er også en form for genfortælling af anden verdenskrig og historien om verden før og efter. Det onde militærregime har en hær med det lidet flatterende navn zig-zag, hvis logo er pink på sort bund. Det er selvfølgelig en parodi på SS.

Bageriet Mendels, hvor Agatha arbejder, er også lyserødt. Deres fine æsker, i den sarteste lyserøde farve med påtrykt rødt logo som passer på de fint dekorerede kager, er samme farve som det onde militærs logo. Samtidig ligner hotellet selv en gigantisk flødekage. Der er dansklærere verden over, der vil få så meget sjov ud af at analysere denne film.

grand-budpest-hotel-annie-atkins6

Jeg skal bare se den igen og igen og nyde hver enkelt billede og den geniale, æstetiske kvalitet.

Wes og skrifttyperne

En særlig detalje er, at Wes Anderson har brugt Futura Bold til alle sine film, lige indtil han fik Jessica Hische til at designe en ny skrift til Moonrise Kingdom. Han vendte ikke tilbage til Futura med The Grand Budapest Hotel, men gik en helt anden vej: Den venlige, imødekommende pladeserif Archer pryder titler og rulletekster. Archer er designet af Hoefler & Frere-Jones og er en helt eminent skrift med en masse personlighed – jeg bruger den selv til at få mine tilbud til at se mere venlige ud.

Læs mere om brugen af FuturaThe Royal Tenenbaums.

Wes og designet

Der er et utal af særlige kendetegn ved Wes Andersons film, én af dem er, at hans film altid benytter sig af duchede farvepaletter der holdes stramt hele filmen igennem. Udover at gøre hans stil distinkt og genkendelig matcher de også de historier han fortæller, som ofte har romantiske og nostalgiske træk. Der findes blogs dedikeret til Wes Andersons farver.

han i den grad  benytter sig af symmeri så ofte han kan klemme det ind. Nedenstående video er et sammenklip af af hans film, der viser hans kærlighed til symmeri:

26. marts 2014 - No Comments!

Kalligrafi workshop

kalligrafi bredpen lettering typografi

Typografi er den nok vigtigste grundsten i en grafisk designers arbejde. Der vil altid være tekst involveret på en eller anden måde i ethvert projekt og derfor er det så uendelig vigtigt, at man som designer har styr på hvilke skrifter der udtrykker hvad og hvorfor.

Italiensk bredpennekursiv er en opfindelse fra 1500-tallet hvor det med at skrive, var noget der blev udført af munke på skrivestuer. Selve kursivskriften blev opfundet fordi den var hurtigere at skrive end almindelige, opretstående bogstaver.

Allan Daastrup er en af de ypperligste herhjemme til kalligrafi i alle slags og han underviste en to-dages workshop i lige præcis kursivskrift – med et fint ord, cancellaresca. Workshoppen var arrangeret af Foreningen for Boghaandværk som jeg er medlem af (of course!) og blev afholdt hos Mette og Eric Mourier som er sådan omtrent de dygtigste bogtilrettelæggere herhjemme.

Så det var fint selskab – og så var der lige mig.

kalligrafi bredpen lettering typografi

Til cancellaresca bruger man en bredpen, et løst pennehovede i et skaft og noget blæk. Man går til det ret systematisk: De små bogstaver læres i grupper som har fælles kendetegn. Lille h, i, n, m, r, u og y dernæst a, g, d, q og j som følges af b, p. De rigtig svære er de runde: c, e, o og s og ikke mindst f og k.

Jeg har prøvet det før, med et relativt trist resultat til følge, så denne gang skulle det dælme lykkedes. Efter adskillige klatter og overstregninger gik det bedre og bedre.

kalligrafi bredpen lettering typografi

Det meste af de to øverste linjer herover, hvor der står malene, er skrevet af Allan og ikke mig ...

kalligrafi bredpen lettering typografi

Jo flere bogstaver man lærer, jo flere ord kan man skrive. Det er ligesom at tage 1. klasse om igen i speedtempo.

kalligrafi bredpen lettering typografi

Allan havde lavet nogle fikse ark til os med alfabetet på, som vi kunne efterligne. Her er mit, inklusive klatter og noter om, hvad man skal passe på ved hvert bogstav. Der er en del ...

kalligrafi bredpen lettering typografi

I sidste ende lykkedes det mig at skrive noget relativt hæderligt med hvid gouache på sort Hahnemühle-papir.

Det var sindssygt sjov at lære og jeg har alle intentioner om at lære de stor bogstaver også. Bare vent, om små 10.000 timer er jeg rigtig god til kalligrafi.

Allan Daastrup holder forresten en workshop i blackletter på Jyderup Højskole til sommer, hvis der er andre nørder i blandt mig.